Karin Seisveld voor professionele ontwikkeling

Karin Seisveld heeft meer dan 23 jaar werkervaring als coach en trainer en in communicatie en leiderschap in organisaties. Persoonlijk, verbindend en dienend. Ze werkte zelf 7 jaar als leidinggevende en partner van een communicatietraining- en adviesbureau en werkt nu 14 jaar als zelfstandig ondernemer. Ze is geschoold in de hulpverlening – paramedisch èn psychosociaal – en in onderzoek/advies naar communicatie in organisaties. Ze richt zich op wat mensen beweegt en op hoe je menselijke communicatie in organisaties kunt versterken. 

Karin is senior coach en biedt professionals een plek waar hun verhaal gehoord wordt. Ze kent vele methoden en weet ook dat de methode zelf slechts 15% van het effect van een coaching is. De persoonlijkheid van de coach maakt meer het verschil en de rest gaat over substantiële ingrediënten als ‘onbevooroordeeld luisteren’, ‘herinterpreteren levenservaringen’, ‘werken met succeservaringen’ en ‘alternatieven voor gedrag’ bieden (Yvonne Burger, hoogleraar Executive Center for coaching, VU).  

 

Vijf pijlers 

  1. Oplossingsgericht
  2. Diepgang en durf
  3. Eigen verantwoordelijkheid
  4. Vier invalshoeken: mentaal, fysiek, emotioneel en zingevend
  5. Systemische blik

Oplossingsgericht 

Ik creëer een setting waarin de coachee zoekt naar andere mogelijkheden om nieuwe of lastige situaties aan te gaan. Vanuit respect voor de historie, maar zonder er slaaf van te worden. De focus ligt op wat je wilt bereiken. En dat is al moeilijker dan het in eerste instantie lijkt. Door je krachtbronnen aan te boren komt er vaak al een beweging op gang in de gewenste richting. 

Diepgang en durf

‘’Wat houdt je tegen om dat te doen wat jij werkelijk wilt?’’ Er bestaan geen standaardoplossingen en er is niet één goede methodiek. Ik werk met je aan nieuwsgierigheid en vertrouwen: durf te staan voor je wensen, durf ook te twijfelen en blijf aanspreekbaar op je gedrag. In welke rol dan ook.

Eigen verantwoordelijkheid

Wanneer trek je jezelf terug en wanneer ga je de strijd aan? Wanneer zit je in de slachtofferrol of juist de heldenrol? Ik nodig uit tot zelfreflectie en daag je uit om je kracht te ervaren en je grenzen te stellen. Dat is steeds zoeken naar een balans tussen acceptatie en afwijzing. Verantwoordelijkheid nemen betekent voor mij vooral ook leren onderscheid te maken tussen waar je invloed op kunt uitoefenen en wat je te accepteren hebt. Elke dag weer.

Vier niveaus van functioneren 

Gras groeit niet door eraan te trekken. Te snel te veel willen is in veel situaties een valkuil. Je hoofd wil vaak veel en heeft het al bedacht. Daarom werk ik op vier niveaus: mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel. Deze vier niveaus hebben invloed op elkaar. Ik laat je – zo mogelijk – op alle niveaus ervaringen opdoen, zodat je van binnenuit inzicht krijgen in je ‘ik’, op wie je bent en wat je doet. Door ook te werken op concreet fysiek niveau, doe je ervaringen op in plaats van dat je situaties bedenkt (in je hoofd zit). Die ervaring opdoen is belangrijk om tot werkelijke, duurzame veranderingen te komen.

 Systemische bril

Organisaties zijn systemen met mensen die samen werken aan een taak of doel. Deze taak of dit doel dient niet altijd de ontwikkeling van individuen. Iedere organisatie heeft zo haar wetten en (relationele) dynamieken die het functioneren van mensen sterk beïnvloeden. Dat gebeurt grotendeels onbewust en is zeer bepalend voor ons gedrag én gevoel van succes of voldoening. Door inzicht te krijgen in de werking van het systeem en je eigen plek en rol daarin, ontstaat vaak nieuwe ruimte waardoor je  verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag én dat je (weer) kunt kiezen.